26.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Това сочи доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“, публикуван на сайта на Министерския съвет.

В доклада на ДАНС се твърди, че руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност. В този контекст през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани.

Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия.

В доклада пише още, че военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции. БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img