20.7 C
София
събота, април 13, 2024

Мария Габриел: Мирът и сигурността в света имат нужда от таланта на жените

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взеучастие в събитието “ Жени, мир,  сигурност“, организирано от сдружение „More Women in Power“ и Н.Пр. Закия Ел Мидауи – доайен на дипломатическия корпус и посланик на Кралство Мароко в България. Съорганизатори на събитието бяха и председателят на сдружението Евелина Цилева, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президента на организацията „Women Act Greece“ Мей Занни.

“Програмата „Жени, мир, сигурност” на ООН е глобална пътна карта за правосъдие, сигурност и права на човека. Тя отстоява виждането, че устойчив мир може да бъде постигнат само когато гласовете на жените бъдат чути и правата им са защитени”, подчерта Мария Габриел.

В речта си тя припомни, че за първи път в историята си България стана член на Изпълнителния съвет на ООН-Жени за периода 2023-2025 г. България е и член на Съвета по правата на човека за периода 2024-2026г. Сред основните приоритети на страната са насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените.

Тя акцентира на подкрепата за жените в иновациите и открои възможностите, които дава зеленият преход за това все повече момичета да са лидери в борбата с климатичните промени.

„Ролята на жените и тяхното участие в дипломатически мисии за насърчаване на мира и сигурността и за предотвратяване и разрешаване на конфликти, ще стават все по-актуални. Вярвам, че жените и момичетата могат да допринесат за едно по-добро, по-мирно и по-сигурно общество.“, завърши изказването си Мария Габриел.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img