18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Страните от Г-7 ще се застъпят за намаляване на емисиите на въглероден диоксид

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В съвместно изявление на министрите на енергетиката и околната среда на страните от Групата на седемте (Г-7) ще бъде отправен призив към международната общност да продължи да намалява емисиите на въглероден диоксид, за да задържи повишаването на средната температура под 1,5 градуса по Целзий, съобщи в. „Никей“.

Според проекта на съвместно изявление, предоставен на японския вестник, министрите от Г-7 ще се застъпят за намаляване на парниковите емисии до 2035 г., за да не се допусне повишаване на средната температура с повече от 1,5 градуса по Целзий. „Призоваваме другите държави да приведат действията си в съответствие с политиката за 1,5 градуса“, се казва в документа, който се очаква да бъде приет след срещата на министрите на енергетиката и околната среда на Г-7, която ще се проведе на 15-16 април в северния японски град Сапоро.

Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне беше подписано през декември 2015 г. Като част от него участващите държави се ангажираха доброволно да намалят емисиите на въглероден диоксид през следващите десетилетия, за да задържат повишаването на средната температура в рамките на 1,5 или 2 градуса по Целзий. Сред мерките, които според авторите на документа трябва да допринесат за постигането на тази цел, са разработването на възобновяеми енергийни източници и намаляването на използването на изкопаеми горива, посочва ТАСС.

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img