26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Световен ден на бездомните животни: Всяко куче и котка заслужава любящ дом 

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Пренебрегвани, малтретирани, недохранени и нелекувани – съдбата на бездомните кучета и котки по света е ужасяваща. По случай Световния ден на бездомните животни, който се отбелязва на 4 април, международната организация за защита на животните – ЧЕТИРИ ЛАПИ, припомня нуждата от любящ дом за всяка котка и куче по света. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 200 милиона кучета и още повече котки се скитат по улиците в световен мащаб. Една котка ражда до 19 котенца годишно, а едно куче – до 24 кученца, което увеличава проблемите със свръх популацията и страданието им. Сблъсквайки се с тези проблеми, ЧЕТИРИ ЛАПИ започва да помага на бездомните животни през 1999 г., като инициира кастрационни кампании с цел овладяване на местните популации от бездомни животни. Тази година ЧЕТИРИ ЛАПИ отбелязва 25 години помощ за бездомните животни. През това време ЧЕТИРИ ЛАПИ разшири дейността си от Европа до Южна Африка и Югоизточна Азия и работи с местните общности, за да помогне на бездомните кучета и котки да получат достъп до ветеринарни грижи, да приложи програми за хуманно управление и да подпомогне спасяването от бруталната търговия с кучешко и котешко месо в Югоизточна Азия.   

“Всяко куче и котка заслужава любящ дом. Безотговорните стопани са една от основните причини за проблема с бездомните животни. Ето защо ЧЕТИРИ ЛАПИ работи в тясно сътрудничество с общностите за създаване на култура на осиновяване и подкрепя приютите с експертен опит. Когато има повече бездомни животни, отколкото свободни домове, ние работим с общностите, за да насърчим грижовни и подкрепящи отношения с животните. Нашите терапевтични кучета са най-добрият пример, за да покажем, че всяко бездомно животно заслужава втори шанс и може да промени живота ни”, казва Мануела Роулингс, ръководител на отдел „Помощ за бездомните животни в Европа и Обществена ангажираност“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ.   

ЧЕТИРИ ЛАПИ също така обучава бездомни животни за кучета-терапевти, които помагат на децата в обучението и социалните им умения, осигуряват на самотни хора в домове за възрастни хора безвъзмездна обич и комфорт или улесняват лечението на пациенти. С проект  „Животни помагат на хората“ терапевтичните кучета действат като модели за подражание и могат да помогнат за промяна на нагласите на обществото към бездомните животни.  

От уличен бездомник до помощник на деца бежанци в Украйна: историята на кучето Бусия  

Когато през 2019 г. е доведена в центъра на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Украйна, Бусия е уплашена и гладна. Усещайки любовта, която получава от хората, грижещи се за нея, тя бързо започва да си играе с всички. Днес Бусия дарява обичта си на разселени деца в бежански лагери във Виница, в Западна Украйна.    

“Бусия наистина е изминала дълъг път. След като се е сблъскала с толкова много трудности на улицата, сега тя е толкова щастливо, дружелюбно куче и носи радост на всеки, който я срещне. Когато посещаваме бежанските лагери, ни посрещат с усмивки и смях. Лицата на децата светват, когато я видят. Удивително е да видиш, че дори тихите деца се отварят, когато срещнат Бусия. Бусия им помага да забравят за миг войната и мъката, това е наистина трогателно да се види.”

Наталия Сорокина, водач на Бусия

Инициативи на ЧЕТИРИ ЛАПИ за устойчива промяна в Европа и Югоизточна Азия  

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи активно и в Азия, и в Европа. От 1999 г. насам и Източна Европа, където е регистриран най-голям брой бездомни кучета в Европа. Заедно с местни партньори в Румъния, България и Косово ЧЕТИРИ ЛАПИ прилага хуманни, устойчиви и ръководени от общността програми за управление на популацията на кучета и котки. Оттогава досега са стерилизирани и ваксинирани над 240 000 бездомни котки и кучета.  

Мисията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за оказване на помощ на бездомните животни в България започва още през 2008 г. В тази година, следвайки препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и редица неправителствени организации, включително ЧЕТИРИ ЛАПИ, българският парламент спря масовото убиване на бездомни кучета и гласува много по-устойчивата стратегия за кастриране на бездомните животни. Оттогава фондацията неуморно обикаля страната с мобилна клиника за животни, където бездомните кучета и котки се кастрират, ваксинират и им се прилага ветеринарно лечение. От 2008 г. до момента екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се е погрижил за кастрацията и лечението на над 60 хил. животни в страната. 

Пет години по-късно, ЧЕТИРИ ЛАПИ създаде единствената ветеринарна клиника в България, изцяло посветена на лечението на пострадали бездомни животни. Вече 11 години клиниката за кастрация и лечение на бездомни животни в Банкя приема опашати пациенти, като благодарение на неуморните усилия на екипа от ветеринарни лекари там, стотици безстопанствени кучета и котки годишно получават лечение и шанс за живот.  

През 2013 г. фондацията стартира и ежегодна програма за раздаване на талони за безплатна кастрация на бездомни котки в столицата. Съвсем наскоро приключи и пролетната кампания, от която се възползваха стотици доброволци и активни граждани. За последните 13 години откакто програмата съществува, в София са кастрирани близо 35 хил. котки, като близо 15 хил. от тях – са минали по нея. 

Прочетете повече за проекта  “Помощ за бездомните животни” на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Европа и Югоизточна Азия и как да го подкрепите.  

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img