21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Христо Проданов: Трябват конкретни мерки срещу високите цени – таван на цените на основните стоки

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„За последната година и половина БСП беше единствената партия, която успя да постигне част от предизборните си обещания. Направихме сериозно преизчисление на пенсиите, безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници до 12-ти клас, еднократната помощ от 300 лв. за децата до 4-ти клас, битката ни за минималната работна заплата, която да е половината от средната.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 23 МИР София Христо Проданов в ефира на БСТВ.

По думите му, левицата може да се похвали с реални резултати, които партията е постигнала. „Те са за българските граждани, най-уязвимите групи – пенсионерите, младите семейства и работещите на минимална работна заплата“, уточни социалистът.

Проданов е категоричен, че повишаването на доходите трябва да продължи. „Основната ни цел е борбата с високата инфлация, увеличаване на доходите и покупателната способност, така че хората да живеят по-спокойно“, посочи той.

Социалистът обясни, че инфлацията е породена от редица фактори и изтъкна основните – войната в Украйна, санкциите срещу Русия и липсата на европейски лидери, които да защитават нашите интереси. „В същото време мерките, които взема служебното правителство във връзка с овладяването на цените, са по-скоро палиативни. Трябват конкретни мерки – налагане на таван на цените на основните стоки“, категоричен е той.

По думите му държавата трябва да се намеси за определен период от време. „В противен случай се вижда, че има спекула и злоупотреба. Франция се договори с някои от нейните вериги за основни стоки от първа необходимост, които да са до 2 евро“, даде той като пример.

Във връзка с искането за премахване на Паметника на Съветската армия Проданов заяви: „В последните 30 години в България всичко се руши. БСП е партията на градежа и мира, която цени историята такава, каквато е и защитава историческата памет. Поради тази причина се активизирахме сериозно да покажем, че в България има различно мнение от мнението на тези, които живеят на жълтите павета“, посочи той и допълни, че БСП води тази битка дълги години.

„Трябва да разберем, че обществото е различно и трябва да уважаваме всеки един от него. Не можем да се разделяме, още повече по такива исторически теми“, каза още социалистът.

По отношение на новата коалиция “Левицата!“ той изрази недоумение как могат да се събират хора, които са толкова несъвместими.

Като бивш министър на туризма Христо Проданов заяви: „Туризмът трябва да бъде ценен и държавен приоритет. Именно той е най-големият чуждестранен инвеститор“, обясни той.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img