20.7 C
София
събота, април 13, 2024

Мариана Тошева: Центровете на Държавна агенция за бежанците са запълнени на 43%

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Реален проблем с лицата, които са настанени в трите центъра на Държавна агенция за бежанците в София, няма в степента, в която е масовото говорене от последните дни и спекулирането с конкретиката в различни медии и социални групи. Това заяви в студиото на “Денят започва” Мариана Тошева – председател на Държавна агенция за бежанците.

“Центровете на Държавна агенция за бежанците в момента са запълнени на 43%, което означава около 1 600 човека общо в нашите шест центъра”, допълни тя.

Центърът в “Овча купел” е запълнен на 78% – настанените са 412, в центъра във “Враждебна” с капацитет до 300 човека са настанени 216, а във “Военна рампа” с 650 места са 196 човека, обясни Тошева и допълни:

“Има спад. Този спад не е необичаен. Той е характерен за зимния сезон, когато придвижването на смесените потоци – мигранти, търсещи закрила, като цяло спира, така че това е един очакван от нас спад.”

Индидентът в София е първият за тази година, отбеляза Мариана Тошева.

“Извън центровете това са живи хора, различни хора. Не може да се твърди, че инцидентите, които са провокирани от чужденци, са точно от лица, търсещи закрила, които излизат от тези центрове. Това потвърди и МВР след като проведе съответното разследване”, подчерта тя.

Три охранителните фирми следят за сигурността и реда в центровете, съобщи Тошева и уточни:

“Те трябва да осъществяват контрол на пропускателния режим, както и контрол вътре в самия център, за не ескалират сбиванията. За съжаление, не се справят – нито предишната фирма се справяше, нито сегашните.”

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img