14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Зеленски: Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на своето посещение в Хага, където се намира Международният наказателен съд:

„Всички искаме да видим различен „Владимир“ тук, в Хага, този, който заслужава да бъде санкциониран за престъпните си действия тук, в столицата на международното право“, посочи Зеленски, визирайки Путин.

„Сигурен съм, че ще видим това да се случи, когато спечелим, и ние ще спечелим“, каза той и добави: „Който води война, трябва да получи присъда“.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в депортиране на деца от Украйна. Европейската комисия заяви, че в Хага ще бъде създаден още един международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна. Русия отхвърля юрисдикцията на Международния наказателен съд и отрича да е извършвала зверства в Украйна.

„Агресорът трябва да почувства цялата сила на справедливостта. Това е нашата историческа отговорност“, каза още Зеленски в речта си в Хага.

„Само една институция е в състояние да отговори на първоначалното престъпление, престъплението на агресията: трибунал. Не някакъв компромис, който ще позволи на политиците да кажат, че случаят е уж приключен, а истински, наистина истински, пълноправен трибунал“ БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img