18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

Илия Тодоров: Законодателят трябва да довърши започнатото с промените в ЗДП

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Законодателят трябва да довърши започнатото с промените в Закона за движение по пътищата. С последните приети текстове депутатите предвидиха възможност на съда да отнеме автомобилите на пияни и дрогирани водачи, които са предизвикали катастрофи по непредпазливост, но тези, които са извършили това престъпление умишлено, не могат да попаднат под тази санкция. Явно нещо не е дообмислено. Това е абсурдна ситуация – по-тежко деяние да бъде наказано частично по-леко, разбира се има разлика в годините затвор, които са предвидени, но отнемането на автомобила остава настрани“.

Това каза пред БНР адвокат Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите на адвоката е необяснимо това, че през последните два месеца се говори изключително много за проверки за алкохол и дрога на шофьори, както и за отнемане на личните им автомобили, ако са нарушили закона в този му текст, и пак има хора, които дори с 2,1 промила алкохол да седнат зад волана. 

Сякаш причината е това, че години наред в някои хора от обществото е трупано усещането за недосегаемост и безнаказаност. Вдигат се санкциите, но в системните нарушители, които си позволяват да погазват грубо закона, остава чувството, че на тях това няма да им се случи, а дори и да им се случи, че ще намерят начин да се оправят. Затова искаме държавата да се намеси с неизбежни и навременни санкции“, коментира Илия Тодоров.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img