19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Зеленски обсъди с Бенямин Нетаняху израелската подкрепа за Киев

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Украинският президент Володимир Зеленски и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обсъдиха начините, по които Израел може да подкрепи Киев в конфликта срещу Русия, съобщи канцеларията на украинския лидер, предаде Ройтерс.

Зеленски и преди е призовавал Израел да оказва по-открита подкрепа за Киев и е критикувал опитите му да поддържа безпристрастен подход през продължаваща вече 18 месеца война.

„Президентът отбеляза важността на подкрепата на Израел за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, гласи изявлението на уебсайта на украинското президентство във връзка с разговора между двамата лидери. „Двете страни обсъдиха възможните пътища за израелска подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия“, се казва още в текста.

Израел предостави на Киев хуманитарна и дипломатическа подкрепа, но не и оръжия, тъй като отчита, че е нужно да координира с Москва въздушните удари, които нанася срещу ирански цели в съседна Сирия, предид факта, че Кремъл има влияние над Дамаск.

От канцеларията на Нетаняху съобщиха, че двамата лидери са обсъдили „продължаването на израелската помощ за Украйна, включително за украинските бежанци в Израел, както и напредъка в развитието на граждански системи за противовъздушна отбрана“.

Израелският премиер също така поиска от Зеленски да осигури безопасни условия за ежегодното поклонническо пътуване на хасидските евреи от цял свят до град Уман в Централна Украйна – мястото, където е погребан равин Нахман от Бреслов, който възражда хасидското движение и умира през 1810 г.

Зеленски, който е от еврейски произход, заяви, че Украйна се радва да посрещне поклонниците, но отбеляза, че капацитетът на бомбоубежищата е само за 11 000 души, а според оценки на Израел на мястото може да пристигнат до 50 000 души. 

„Това е предизвикателство за сигурността, което ще изисква спешна съвместна реакция“, се казва в изявлението на украинския президент. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img