14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Сачева след срещата ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ: Балансиран бюджет, не искаме увеличаване на данъците

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Бюджет трябва да внесен от редовно правителство. Не трябва да има повишаване на данъците“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева след срещата ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ за бюджета.

„След проведена среща между екипите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС относно бюджета, ние стигнахме до няколко общи виждания – да се запази балансирана финансова политика, която да направи така, че да няма необходимост от лишаване на разходи, ще поискаме от МФ точни разчети, както и среща с тях, за да може да сформираме по-конкретно политическите решения. Еврозоната ни е приоритет, както и 3% дефицит. Бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, обединени сме, че не трябва да има увеличение на данъците“.

Докато от ГЕРБ са категорични, че е важно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, от ПП призовават той да бъде внесен максимално бързо от служебния кабинет на вниманието на народните представители. „За да може да се приеме бюджет в средата на юни, той трябва да бъде внесен следващите 1–2 седмици“, обяви Асен Василев и добави, че няма техническо време да бъде внесен бюджет от който и да е друг.

И още: „Както и госпожа Сачева каза, имаме различия по това дали трябва да се внесе бюджет. Ние призовахме да се внесе бюджет максимално бързо поради простата причина, че и двете страни осъзнаваме, че ако се стигне до средата на юни без приет бюджет, това ще създаде значителни затруднения във финансовата система на страната“.

Асен Василев съобщи, че работната група е единодушна по няколко теми – без вдигане на данъци, бюджет с 3% дефицит и със социални разходи – индексиране на пенсиите с швейцарското правило и поддържане на учителските заплати на 125% от средната заплата, сектори, които не са получили увеличение, да получат такова. Според Василев много внимателно трябва да се огледат капиталовите разходи за това колко е реалистично тази капиталова програма да бъде изпълнена.“Това са параметрите на бюджет, който бихме подкрепили, но имаме разлика във виждането, че е най-добре редовно правителство да внесе бюджет. Ние смятаме, че трябва бюджет да бъде внесен от редовно правителство, а ПП-ДБ – от служебното – тук е различието между нас“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img