22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Росен Желязков: Обсъжда се и вариантът за кабинет с ротационен премиер

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Обсъжда се и вариантът за кабинет с ротационен премиер. „Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки „червени линии” за това  с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер“.  Това заяви в предаването „На Фокус” председателят на Народното събрание Росен Желязков. „Темата за ротация е една от нестандартните от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. дали това е възможен вариант – ще се разбере“, допълни той. 

„Би било неестествено да кажа, че не знам какво съдържа папката с проектокабинета на Мария Габриел, която тя ще върне на президента в понеделник. Знам, но не е моментът да го съобщя. При всяко положение заявката, която е дадена с номинацията на Мария Габриел и  представените от нея приоритети – е ясно, че проектокабинетът носи същото послание. Това е ориентиран към Европа и европейските ценности и послания кабинет, както и справяне с предизвикателствата в страната. Знам които са основните лица в този списък“, подчерта той. 

Той подчерта, че лицата в списъка на Мария Габриел са неполитически натоварени хора, с висока експертиза и с необходимите ценности и добродетели, които отправят ясно послание на очакванията, както на обществото, така и на политическите партньори. 

Желязков обаче категорично отказа да назове колко ще са министрите посочени от ГЕРБ, ДПС и ИТН. „Има представители, посочени от ДПС и ИТН. Те са малко. От 0 до 5 е техният брой. Ако вземем предвид някои особености на тези кандидатури, едната политическа сила има лек превес. Но при нечетните числа винаги е така – един има превес. Особеността е желанието за европейско бъдеще”, подчерта той.

На въпрос ще успее ли този проектокабинет да спечели недостигащите пет глава в пленарна зала той отговори: „Ние много ясно заявихме, че няма да търсим гласове по отделно. Така както беше в 48-ото НС. Не търсим и някаква аритметика под формата на неприсъствие, неучастване в гласуване, нито на съвестта на хора, размислили през последните дни. Това не би било чисто политическо решение. Разчитаме на две неща. Първо – разчитаме на политическата подкрепа, която ни е дадена към настоящия момент. Нашата амбиция е да реализираме мандат и то в името на това България да има редовно правителство. Защото нови избори – за шести или за седми път, ще крушират изобщо разбирането в България, че парламентарната демокрация функционира”.

Желязков подчерта, че в тази политическа аритметика има два варианта. „Единият е до понеделник да не съумеем да получим ясни послания от партиите, които участват във взимането на решения, за това, че не биха подкрепили кабинет с първия мандат. Другия вариант е – да се случи това, което стана с проекокабинета на професор Габровски. Това са двата варианта. Но сме длъжни, като първа политическа сила, да внесем и ще внесем проектокабинет”.

По повод завъртялата се в медийното пространство информация, че в рамките на неделния ден да се водили разговори между лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Желязков бе категоричен, че такива срещи са се „водили вчера, водят се днес, ще се водят и утре”. „Това са съвсем естествени политически консултации”. НОВА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img