9.6 C
София
събота, май 25, 2024

В Германия готвят легализирането на марихуаната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Германското правителство одобри закон за легализиране на отглеждането и употребата на канабис с цел развлечение, давайки нов импулс на световната тенденция за облекчаване на правилата за ползване на канабис,

Новото законодателство, което тепърва трябва да премине през парламента, ще даде правото на пълнолетните жители на страната да притежават до 25 грама марихуана, да отглеждат до три растения и да купуват канабис от съответните клубове.

Кабинетът на Олаф Шолц се надява новото законодателство да ограничи черния пазар, да защити потребителите от нискокачествената марихуана и да облекчи съдебната система. Консервативната опозиция обаче твърди, че новите правила ще насърчат употребата на канабис и ще създадат още повече работа за властите.

Ако законът бъде одобрен от парламента, Германия ще стане една от страните в Европа с най-либерални правила по отношение на канабиса.

Легализирането на марихуаната води до ръст на потреблението и увеличаване на здравните проблеми, създавани от канабиса, се посочва в доклад на агенция по наркотиците към ООН, публикувана през март.

Кабинетът на Шолц промени първоначалните планове, според които продажбата на марихуана трябваше да бъде разрешена в лицензирани магазини в цялата страна. Вместо това правителството даде старт на пилотен проект с малък брой лицензирани магазини в някои региони, за да тества ефекта от легалното разпространение на канабис.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img