26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Росица Матева, ЦИК: Ще допуснем до двама представители от партия при повторното въвеждане на изборните резултати

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат допуснати в централата на ЦИК при повторното въвеждане на резултатите от вота. Това обяви в „Денят започва“ говорителят на ЦИК Росица Матева.

Повторното въвеждане на изборните резлутати се извършва на преброителен пункт на „Информационно обслужване“.

„Вчера взехме решение при това преброяване да бъдат допуснати до двама представители на политическа партия. Те имат срок днес до 17 часа да депозират заявления за кандидатите си, които трябва да бъдат проверени, че имат избирателни права и не са регистрирани под друга форма за участие на изборите. Списъкът ще бъде пулбликуван на сайта на ЦИК“, уточни Матева.

На мобилните оператори е възложено да изградят допълнителни клетки, за да бъде осигурен интернет за видеонаблюдението след вота. Там, където няма обхват, ще се прави запис от устройствата, който ще бъде извлечен и публикуван на портала.

Матева уточни, че по време на видеонаблюдението няма да се показва всяка бюлетина поотделно пред камерите, а ще се гледа за това дали има спорове за действителни и недействителни гласове и това как комисиите попълват изборните протоколи.

Установяването кой как е гласувал, колко са действителностите гласове, е задължение и правомощие единствено на СИК-овете. Машинните бюлетини винаги са действителни, така че ако има спорове, те ще са за хартиените. Но СИК-овете са длъжностните лица, които установяват резултата от гласуването, попълват го в секционния протокол, подписват го и той става официален документ с резултата от изборите. Този процес трябва да се наблюдава и да се излъчва, а не самото преброяване да се извършва онлайн

Ще има известно забавяне заради факта, че ще се броят два вида хартиени бюлетини – ИК е препоръчала първо да се започне с класическите бюлетини, където може да има недействителни гласове, а след това да се отвори кутията с бюлетините от машинния вот“.

И двете кутии ще са прозрачни, като на тях има надписи: „Кутия за хартиени бюлетини“ и „Кутия за бюлетини от машинно гласуване“. Дори някой избирател да пусне бюлетината си в грешната кутия, гласът му ще бъде зачетен, увери Матева. Днес ЦИК може и да излезе с препоръка как да се сгъват двете бюлетини.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img