21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Прокуратурата се самосезира по твърдения на Делян Добрев, че руски граждани са прали пари в България

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

След изказване на депутата от ГЕРБ Делян Добрев,  ДАНС ще проверява перат ли руски граждани пари през банка у нас.

Два дни след като бившият енергиен министър каза пред Нова телевизия, че има данни, че през банка се правят преводи към друга държава в Европа, от държавното обвинение обявиха, че са се самосезирали и започват проверка.

В интервюто, акцент в което бяха възможностите за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание и законите, които трябва непременно да бъдат приети, Добрев заяви „Има една конкретна банка, за която имаме информация, че през нея минават големи парични преводи, свързани с Русия, т.е. перат се пари на руски олигарси. Българска банка, която прави преводи в друга държава в Европа“.

После уточни, че като казва българска, няма предвид, че банката е само с български капитал и отказа повече подробности.

Вместо това настоя няколко пъти за спешно приемане на промени в Закона за мерките за противодействие на прането на пари.

След изявлението на Добрев от БНБ обявиха, че не са били сезирани за такъв проблем и напомниха, че прането на пари е в правомощията на ДАНС.

Затова и Прокуратурата е възложила на Агенцията да поиска от народния представител да даде конкретика по своите твърдения.

Срокът за проверката е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще преценява има или не данни за извършено престъпление, уточняват процедурата от държавното обвинение.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img