19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Турция помага изключително активно при овладяване на мигрантския натиск, отбеляза министър Иван Демерджиев

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Турция помага изключително активно при овладяване на мигрантския натиск, разположи значителни сили по границата, дори ги остави там след земетресението. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той обясни, че редица европейски държави са изразили съмнение, след бедствието през февруари в съседната ни страна, че ще има много сериозен поток на мигранти.

„Турската страна направи необходимата организация, ние на свой ред подобрихме нашата организация. При близо 45 пъти повишен натиск като опит да се влезе на наша територия, към днешна дата отчитаме 60% по-малко проникнали и задържани на територията на България. Това означава, че се справяме с този процес“, заяви Иван Демерджиев.

Той посочи и предизвикателствата пред МВР в тази насока. „Трябва да се обезпечи изграждането на интегрирана система за наблюдение, на близо 110 км по протежение на границата. За това разчитаме на помощта на ЕК, която преди месеци беше на мнение, че не трябва да се помага, но промени позицията си“, каза министърът на вътрешните работи. По думите му в момента сумата подлежи на договаряне. Търсим финансиране за системата за наблюдение, за снабдяване с 200 автомобила за нуждите на „Гранична полиция“ и за финансиране на 1260 щата допълнително, които да се възстановят, каза Иван Демерджиев.

„Печелим битката с каналджиите, но имаме нужда от подкрепа“, заяви той. „Това от което се нуждаем, го казахме още на предходния парламент. Внесохме законопроект, с който поискахме завишаване на наказанията, криминализиране на някои деяния, сега отново внасяме тези законопроекти и апелираме да ни се помогне“, обясни той.

Служебният вицепремиер отбеляза още, че отношенията между България и Турция са пример, много са се развили през последните месеци и след тежката трагедия със земетресенията са стигнали до много напреднало ниво. „В няколко аспекта турските власти са впечатлени от това, което направихме. В нито един момент не изоставихме Турция, изпратихме един от най-големите контингенти там и изпратихме много помощ“, обясни Иван Демерджиев. Според него един подобен подход създава добросъседски отношения, а те създават стабилност, която вече прави впечатление в цяла Европа, посочи още министърът.

Източник: Таня Тодорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img