19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Премиерът заяви, че България ще предложи хуманитарна помощ на Тел Авив

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

България ще предложи хуманитарна помощ на Израел, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Евксиноград, където разговаря с министър-председателите на Гърция и Румъния.

 „Знаете, че има много убити и ранени, така че трябва да видим дали можем да помогнем по отношение на болнична помощ, така, както стана с хората от Нагорни Карабах“, посочи Денков. 

По думите на премиера, страната ни трябва да следи много внимателно ситуацията в Израел, защото има потенциал за много сериозна ескалация. Денков призова основните движещи сили да положат усилия за деескалация:

„От една страна израелците и палестинците, които са в непосредствен контакт, от друга страна Иран и нейните прокси групи наоколо, като „Хизбула“, от трета страна Съединените щати и Русия. Всяка от тях трябва да помисли как би могла да деескалира този конфликт“

Премиерът отново потвърди, че правителството няма да изтегли териториалните планове за въглищните региони, като подчерта, че не се предвиждат административни мерки за затваряне на централите, а възможности за развитие на регионите:

„Изтеглянето на плановете е едно изключително вредно действие за тези региони. Това е, което трябва да се разбере, че няма как да продължи както е било досега, но ние имаме нужда от топлоелектрическите (централи) още години наред. Плановете не затварят никакви мини, не затварят никакви тецове, плановете са, за да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защо се променят технологиите в енергетиката“.

В отговор на коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в политиката най-важна е математиката, особено когато предстои вот на недоверие, Денков коментира:

„Би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който се казва. Аз действително се учудвам, няма какво да се заплашваме, всеки от нас в момента, поне аз и екипът около мен, се опитваме да свършим нещо полезно за България. 

Ако някой не иска да участва в този процес, тогава може и да сбърка математиката, но това е съвсем друга задача“. 

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img