19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

САЩ одобри продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Правителството „Байдън“ одобри продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван, мярка, вписваща се в политиката на Вашингтон за увеличаване на военната помощ за острова въпреки острите възражения на Китай, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е утвърдил сделката, предвиждаща Тайпе да закупи инфрачервени проследяващи системи и съответното съпътстващо оборудване като софтуер и резервни части. Новата техника е предназначена за модернизираните тайвански изтребители Ф-16.

Макар и скромна по своя размер в сравнение с предишни оръжейни продажби, заради момента на сключването си тази сделка ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка, отбелязва Асошиейтед прес.

„Предложената сделка е в съзвучие с националните, икономическите и военните интереси на САЩ, тъй като ще помогне на реципиента да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждни отбранителни способности“, посочи външнополитическото ведомство във Вашингтон. „Предложената продажба ще подобри способностите на реципиента да отговори на настоящи и бъдещи заплахи чрез допринасяне за повишаването способностите на реципиента да брани въздушното си пространство, да създава сигурност в региона и ще повиши оперативната съвместимост със САЩ чрез програмата му за Ф-16.“

Новината дойде само броени часове, след като тайванският президент Цай Ингвен потвърди обещанието си да укрепи отбраната на острова. Тя направи това при посещение на военен мемориал на островите Кинън, посветен на въоръжения конфликт между Тайван и Китай, воден преди 65 години, където тя почете паметта на падналите в него.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img