20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Росен Плевнелиев: Дойде по-различно време – време разделно, време за отговорни политици

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Винаги има нужда от медиатори, но този път си мисля, че дойде по-различно време – време разделно, време за отговорни политици. От тази гледна точка аз съм оптимист, че има няколко много тежки проблеми, които са толкова наболели, че ще принудят политиците да вземат своите отговорни решения. Това каза президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той посочи, че при посещението си в Румъния германският канцлер Олаф Шолц е заявил, че дава пълната си подкрепа за членството на северната ни съседка в  „Шенген“, но не е споменал нито дума за България. „Ако ни разделят от Румъния, знаете ли какво ще се случи? Мрежа откъм р. Дунав, мрежа със Сърбия и Турция. България ще е буферна зона за мигранти, периферия, национализъм и популизъм“, отчете Росен Плевнелиев.

В момента в Румъния има много стратегически инвестиции, а в България няма нито една. „Това трябва да казва достатъчно на онези политици, които обяснява, че мислят как да върнат децата на България в страната. Това, което аз виждам, е нова вълна на изтичане на деца от България, ако не засилим към еврозоната“, категоричен беше той.

Росен Плевнелиев обърна внимание и на това, че общините ще страдат от липсата на бюджет. Той е категоричен, че страната ни се нуждае от съдебна реформа, модернизация на страната, баланс в страната, „Шенген“ и еврозоната.

Той призова коалицията ПП-ДБ за опит за коалиционен кабинет. „Правителство на малцинството е една егоистична форма на нищоправене отново. Народът е казал много ясно: трябва да намерите обща формула. Задачата на политиците е да намерят решение“, заяви той.

Според него ГЕРБ трябва категорично да заявят приоритетите си и да заявят, че очакват подкрепа от останалите политически сили. „Въпросът е има ли съгласие по тези приоритети. Очаквам, че отговорните политически лидери ще се съберат и ще говорят за програмно правителство с политическа подкрепа“, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му президентът Румен Радев е направил всичко възможно да отслаби и противопостави всички политически партии.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img