22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Очаква се Росен Желязков от ГЕРБ да бъде избран за председател на НС

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Очаква се днес Росен Желязков от ГЕРБ да бъде избран за председател на НС- за неговата кандидатура се договориха на преговори за обща законодателна програма от  ГЕРБ- СДС и „Продължаваме промяната- Демократична България“. 

До решението Желязков да оглави парламента се стигна след поредица от срещи между политическите формации. Желязков ще бъде начело на НС три месеца, ако парламентът все още работи. Срещу това ПП-ДБ ще получат председателското място на Правната комисия. Все още не е ясно кой ще бъде номиниран, очаква се това да е Никола Минчев. 

За целта ГЕРБ отстъпи от отказа за ротация, а ПП-ДБ – от искането срокът да е два месеца. Днес се очаква да бъдат избрани зам.-председатели на НС, както и да бъде сформирана първата комисия – Временна за изработване на правилник.  

Двете най-големи парламентарни формации се споразумяха още да подкрепят законодателството по въпросите на съдебната рефома, Плана за възстановяване, Еврото и  Шенген. Тези договорености не означават подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, уточни Николай Денков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ : 

През следващите дни предстоят лидерски разговори между двете формации.

Предстои и последната от срещите на ГЕРБ-СДС с другите парламентарни групи – с „Възраждане“. 

Преди това от „Възраждане“ са поканили православен свещеник, който да освети стаята, ползвана преди това от „Демократична България“.

Преди заседанието законодателната програма, съгласувана между двете най-големи политически формации, ще бъде представена и обсъдена с другите парламентарни групи. 

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img