33 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Представители на САЩ споделиха безпокойството си от мигрантския поток на срещи в Мексико

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Представители на САЩ пренесоха на юг от американската граница безпокойството си от нарастващия брой мигранти по време на отделни посещения тази седмица в столицата на Мексико, предаде Асошиейтед прес. Агенцията уточнява, че визитите са на високопоставени членове на администрацията на американския президент Джо Байдън и на кмета на Ню Йорк.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди вчера миграцията с външната министърка на Мексико Алисия Барсена, както и с външните министри на Панама и Колумбия. Беше планирано тези разговори да продължат днес, включително и да се проведе среща между главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд и президента на Мексико, Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс прави обиколка на Латинска Америка в опит да научи повече за каналите, използвани от мигрантите за достигане до американската граница, и да отправи послание за реалностите, очакващи всеки новопристигнал в неговия град, отбелязва АП.

На пресконференция в град Мексико снощи Адамс изрази надежда да „изпълни очакванията“ на насочилите се към Ню Йорк мигранти, като в същото време ги информира, че градът е „на ръба на капацитета си“, след като в рамките на последната година е приел около сто и двайсет хиляди мигранти.

Той влезе в тона на зачестилите призиви за по-съществена световна реакция на нарастването на броя на мигрантите в САЩ.

„Това (което се случва) е неудържимо“, каза Адамс пред базиликата „Богородица от Гваделупа“ в столицата на Мексико. „Посланието, че случващото се е неудържимо, не може да остане в пределите на Ню Йорк. Има миграция в глобален план и тя трябва да извика международна реакция“, добави нюйоркският кмет.

Блинкън и други високопоставени представители на САЩ са в Мексико, за да обсъдят въпроси на сигурността, най-вече трафика на синтетичния опиоид фентанил, както и търговията с оръжие и нарастващата миграция.

Освен Блинкън и Гарланд, в този пореден диалог на високо равнище се включи и министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас.

АП припомня, че през август американските граничари са извършили 181 509 ареста на границата с Месксико, с 37% повече в сравнение с месец юли, но с малка разлика, сравнено с август миналата година, и доста под прехвърлилия 220 00 брой на мигрантите през декември – според данните, изнесени миналия месец.

През април САЩ, Панама и Колумбия обявиха кампания за забавяне на потока на мигрантите през коварния пролом Дариен, разделящ Колумбия и Панама. Миграцията през джунглата обаче нарасна и се очаква да достигне до около 500 000 души тази година.

Междувременно американското правителство обяви, че САЩ ще изградят допълнителни бариери и пътища в граничните територии на щата Тексас, където се забелязват значителни потоци от нелегално влизащи мигранти от Мексико, предаде Ройтерс.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че трябва да прескочи редица закони, наредби и други нормативни изисквания, за да „осигури бързото изграждане на бариерите и пътищата в близост до международната сухоземна граница в окръг Стар, щата Тексас“, гласи публикация във Федералния регистър.

По данни от американската гранична служба над 245 000 души са влезли на територията на САЩ през района на долината Рио Гранде в рамките на настоящата фискална година, информира в публикацията американският министър на вътрешната сигурност Майоркас. Той допълва, че строителните проекти ще бъдат финансирани от бюджетен кредит за фискалната 2019 г., предназначен за изграждане на гранична бариера.

„В момента има остра и незабавна нужда от изграждането на реални бариери и пътища в районите на границата на САЩ, залегнали в проектите, за да бъдат предотвратени незаконните влизания на американска територия“, обявява Майоркас.

Ройтерс цитира и мнението на президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, според когото евентуалното изграждане на нови сектори от граничната стена между САЩ и Мексико би било крачка назад. Мексиканският държавен глава заяви това преди срещата си с високопоставените представители на САЩ.

Лопес Обрадор каза, че в дневния ред на двустранните разговори ще залегнат имиграцията, трафикът с наркотици, търговията и инвестициите. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img