13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Милиони в Германия се възползват от новата месечна карта за влак от 49 евро

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Повече от 3 милиона души в Германия вече са се сдобили с новата карта за пътуване с влак на цена от една 49 евро месечно, която влиза в сила от днес, предава Асошиейтед прес. Картата важи за местни и регионални влакове, автобуси и метро в цялата страна, но не и за скоростните влакове от типа „Интерсити“.

Целта на инициативата е да стимулира хората за оставят колите си и да изберат по-екологичен начин на придвижване. Тя повтаря, макар и по-висока цена, инициативата от миналата година, когато през лятото беше пусната карта от 9 евро месечно. Тя е била изключително успешна, но несъстоятелна от финансова гледна точка, според представители на транспортния бранш.

Новата карта е истинска революция за Германия, чиято транспортна система е поделена между стотици регионална компании, предлагащи хиляди различни опции за пътуване, което обърква пътуващите.

Канцлерът Олаф Шолц приветства инициативата като „евтина оферта, която ще направи обществения транспорт по-привлекателен и ще ни помогне да постигнем климатичните си цели“.

Активисти за борбата с бедността обаче настояват картата, която и без друго е субсидирана, да стане още по-евтина за семейства, младежи и хора с ниски доходи. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img