31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Христов: 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ излезе в авариен ремонт

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” излезе в авариен ремонт заради проблем, който съществуваше и миналата година. Побързахме да го направим заради планирания ремонт на 5-и блок и да не рискуваме двата блока да излязат от системата по едно и също време. Това заяви служебният министърът на енергетиката Росен Христов в ефира на БТВ.

“Текът е в парогенератори. Парогенраторът тежи над 320 тона и е съвкупност от тръби с диаметър сантиметър и половина, 11 000 такива. Тръби оттук до Пловдив. Някъде там има дупчица от порядъка на дупка от игла. Не е толкова лесно това нещо да се намери и запуши. Радиация не изтича. Отсечката е 10 пъти под нормата. Изключихме го превантивно, защото сигурността е приоритет номер едно. По план, очакваме следващите дни да бъде въведен в експлоатация”, добави той.

“Липсва ни оборудване, с което да направим обстойно обследване. Оборудването го поръчваме, то е със срок на доставка година и половина. Не зависи от Русия. Процесът е много сложен. Този парогенератор има проблеми още от самото начало. При инсталацията му са допуснати отклонения от правилното му въвеждане. Може би затова той дефектира по-често. Нашата политика е преди всяко изключване на блока да обявим изключването му и ремонта.  През 2020 г. отново се е случила авария, която не е била обявена”, уточни Христов.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img