22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

От 11 изследвани плажа по Южното Черноморие – 7 са мръсни

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Проучване на Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ за чистотата на родните плажове. От 11 изследвани плажа по Южното Черноморие – 7 са мръсни.

В проучването е изследвано наличието на бактерията ешерихия коли в морската вода. Пробите са взимани на поне десет метра от брега и един метър дълбочина. Резултатите – в морето има ешерихия коли на места над нормата.

„Тази ешерихия коли по принцип не живее в солена вода, тя умира там, но това отнема известно време, това че тя присъства там означава, че има източник на ешерихия коли, този източник може да са хората, самите хора, защото тя е в нас и ние я отделяме, но в случая толкова много може да се получат само чрез отпадъчни води“, каза биологът в СУ „Св. Климент Охридски“ д-р Сергей Иванов.

На Попския плаж в Царево изследването установява превишение на нормите за ешерихия коли четиридесет и един пъти.

„Това замърсяване вероятно го няма през април, но когато дойдат многото туристи и когато пречиствателните съоръжения не смогват или когато започват някои други злоупотреби, свързани с изхвърляне на мръсна вода в реките, които се вливат в морето, нали основните заподозрени това са камионите, които извозват вода от септичните ями и би трябвало да я откарат в пречиствателните станции, но ние не сме сто процента сигурни къде отива, дали отива в близката река, от близката река отива в близкия плаж и след това кой страда“, каза Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

От единайсет изследвани плажа, седем са замърсени и само четири са чисти, като най-чист е плажът Харманите в Созопол.

В предаването „Тази сутрин“ министърът на околната среда увери, че замърсяване от Украйна няма и, че българското море е чисто.

БТВ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img