10.3 C
София
неделя, февруари 25, 2024

Омбудсманът се обяви против предвиждания скок на цената на водата

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод общественото обсъждане за изменение на цените на ВиК услугите за 2023 г. 

„Като защитник правата и интересите на гражданите отправям препоръка –  цената на ВиК услугата, предоставяна от ВиК Смолян, ВиК Русе, ВиК Ямбол, ВиК Стара Загора, ВиК Плевен, ВиК Варна, ВиК Монтана, ВиК Велико Търново, ВиК Силистра, ВиК Враца, ВиК Търговище, ВиК Пловдив и ВиК Габрово да не бъде повишавана“, се казва в становището на Ковачева.

„За съжаление КЕВР не взе предвид изразените аргументи от омбудсмана и увеличи цените на услугите на деветнадесет ВиК оператора. Средното увеличение на комплексната ВиК услуга за 2022 г. спрямо 2021 г. е 36%“, обяви Ковачева.

Тя коментира и водната криза в гр. Омуртаг: „Гражданите на Омуртаг многократно протестират по повод въведения от години изключително тежък режим на водоподаване. През следващата година те ще се наложи да заплащат с 3% по-скъпа вода от утвърдената цена за 2022 г. и с 4 % по-скъпа услуга спрямо цената за 2021 г., въпреки че проблемите с качеството на услугата не се разрешават“.

„В областите Монтана, Ямбол, Разград, Търговище, Варна, Плевен и Враца общите загуби на вода надхвърлят 60%. Потърпевши са потребителите. Основателно е искането им – цената да бъде намалена, когато ВиК операторите допускат високи загуби на вода“, каза още Ковачева.

Източник: Евроком

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img