26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Как да се погрижим за своя настинал домашен любимец 

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

ЧЕТИРИ ЛАПИ със съвети как да полагаме правилните грижи, когато опашатковците настинат 

И през тази година ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да помага на собствениците на домашни любимци със серия от полезни съвети за всеки сезон. Както хората, така се случва и кучетата да настинат. Симптомите, които обикновено се проявяват по време на настинка са: кихане, назален секрет, често облизване на носа, насълзени очи, както и умора. При първа проява на индикации на заболяването е важно да се намали продължителността на разходките навън. Когато времето е влажно, след разходка е нужно кучето да се подсуши с кърпа и да си почива дълго време. Ако започне да му се гади, да вдига температура (над 39°C), да кашля или до има раздразнение в областта на очите е препоръчително да се заведе на преглед при ветеринар.  

Когато кучето прояви признаци на настинка, е много важно да му бъдат осигурени топла и уютна среда у дома.  

Инхалациите помагат за облекчаване на симптомите  

Инхалациите са добър начин за облекчаване на настинка при четириногите ни приятели. Подходящи за тях са вода с морска сол, както и различни видове чай. Използването на етерични масла не е препоръчително, защото те могат да бъдат отровни за животните. Инхалациите при кучетата се правят по-лесно, ако те имат обособено легло за спане или клетка за пренасяне. Първо – се поставя купичка пълна с подходящата за инхалации течност пред легълцето или клетката на домашния любимец. След това, той трябва да се покрие с одеяло. По този начин ще се създаде подходяща преграда. Важно е купичката да не се поставя твърде близо до леглото или клетката, за да не я преобърне животното. Течността за инхалации трябва да бъде топла, но не гореща. Стопаните трябва да се уверят, че кучето им се чувства комфортно по време на процедурата, да не го оставят без надзор и да следят за неговото благосъстояние.  

Укрепване на имунната система на кучето 

ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва на стопаните да предприемат някои превантивни мерки, за да предпазят домашния си любимец от настинка. Също като нас хората, през зимния сезон, кучетата се нуждаят от повече витамини и мастни киселини. Екстракт от ехинацея, витамин С и алое вера укрепват имунната система. Те могат да се приемат през храната или чрез добавки към нея.   

Овлажнителите за въздух могат да бъдат полезни за подобряване на качеството му на закрито, но трябва да се избягва използването на ароматизирани пръчки или спрейове.  

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТОПАНИ 

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img