12.7 C
София
петък, април 19, 2024

Никола Минчев: Ще се дискутира колко да са мандатите на кметовете

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма, а въпрос на дискусия е дали да бъде 2 или 3 мандата. Това каза пред bTV депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Изненадващо коалицията предложи кметовете на общините да бъдат ограничени с два мандата, а това се разписа в предложените от тях промени в конституцията.

С отварянето на основния закон пък да се разпише и националният празник да е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност да стане национален празник, а не сегашният 3 март. „Националният празник е близък до ума и сърцето на всеки българин. В момента уредбата на националните празници е в Кодекса на труда и не е сериозно“ , обясни Минчев. Преди девет месеца това предложение имаха и от ГЕРБ, но тогава Промяната гласува „въздържал се“. Тогавашният шеф на парламентарната група – Андрей Гюров пък гласува „за“. Това според Минчев било знак, че са готови за тази промяна след време.

Последното редовно правителство да става служебно е друга идея. „В последните две – три години видяхме, че служебното правителство се превръща в инструмент на президента да концентрира държавната власт почти изцяло в себе си, което противоречи на конституцията“, каза още Минчев.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img