22.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

ЕС подготвя почвата за санкции срещу лидерите на преврата в Нигер

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Европейският съюз напредва с правната основа за налагане на санкции на членове на хунта, която завзе властта в Нигер миналия месец, заяви в сряда върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, съобщава Ройтерс.

При вземането на решение за санкции ЕС ще се стреми да отразява всички мерки, предприети от западноафриканския регионален орган ECOWAS, добави той.

„Ще ги последваме, опитвайки се да приложим същите видове санкции, които те решат да вземат“, каза Борел пред репортери след среща на министрите на отбраната на ЕС в Толедо, Испания.

Той посочи, че ще предложи създаване на правна рамка за санкции срещу отговорните за преврата, когато външните министри на ЕС се срещнат в четвъртък, също в Толедо.

На въпроса дали ЕС ще предостави финансова подкрепа, ако ECOWAS вземе решение за военна намеса в Нигер, Борел каза, че блокът ще разгледа всяко такова искане, вместо автоматично да го одобри.

ECOWAS и ЕС вече наложиха някои наказателни мерки в резултат на преврата в Нигер, напомня Ройтерс.

ECOWAS спря търговските трансакции с Нигер, замрази държавните си активи в регионалната централна банка, спря активите на държавата и на държавните предприятия в търговските банки и спря финансовата помощ с регионалните банки за развитие.

ЕС пък преустанови своята финансова подкрепа и сътрудничество в областта на сигурността с Нигер с незабавен ефект.

Но една нова санкционна рамка ще даде на ЕС правното основание да наложи санкции на конкретни лица и организации, считани за отговорни за преврата.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img