19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Макрон обеща Франция да предостави 53 милиона долара на международна програма за опазване на горите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Франция ще предостави 50 милиона евро (52,9 млн. долара) на международна програма за поощряване на страните по света, съхраняващи горите и биоразнообразието си, обяви президентът Еманюел Макрон на среща на върха в Габон, цитиран от Ройтерс.

Обещанието беше направено в края на двудневен лидерски форум, посветен на опазването на горите, който беше свикан, за да се направи оценка на постигнатото след миналогодишната конференция по въпросите на климата КОП27 и да се набележат и обновят целите за опазването и устойчивото управление на световните гори.

„Нуждаем се от пари на масата и конкретни действия“, каза в реч Макрон в първия пълен ден от африканската обиколка, на която замина, включваща спирки в четири страни.

Обявеният от Франция ангажимент е част от съвместен принос в размер на 100 милиона евро за поставяне на началото на механизъм за поощряване на страни, за които бъде научно доказано, че опазват или възстановяват горите си.

Начинът, по който централноафриканските страни като Габон управляват своята част от втората по големина тропическа гора в света, е критично важен, отбелязва Ройтерс. Така наречените бели дробове на Африка съхраняват повече въглерод на хектар от Амазония, спомагат за регулирането на температурите и генерират дъжд за милиони в безводния Сахел и далечните етиопски планини.

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img