19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Бившият бразилски президент Болсонаро ще бъде призован да свидетелства за скандала с бижутата, съобщи правосъдният министър

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро ще бъде призован да свидетелства в рамките на разследване по обвиненията, че се е опитал да внесе незаконно в страната бижута на стойност 3,2 милиона долара, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на изявление пред журналисти в Рио де Жанейро на министъра на правосъдието и обществената сигурност Флавио Дино.

„В момента се водят разследвания, провеждат се изслушвания и в един момент бившият президент ще бъде призован“, каза Дино.

Няма определен срок или дата, на която Болсонаро да бъде призован, уточни правосъдният министър. Дино каза още, че Бразилия все още не е взела решение дали да потърси международно правно съдействие, ако Болсонаро, който е на доброволно изгнание в САЩ, откаже да даде показания.

Луксозни бижута, подарени на тогавашния президент и на съпругата му Мишел Болсонаро от саудитското правителство, бяха иззети от митническите власти през октомври 2021 г., след като бяха открити в раницата на правителствен сътрудник. Няколко служители от правителството на Болсонаро се опитаха да получат обратно бижутата от митническата служба, но не успяха, отбелязват местни медии.

На бразилските граждани се позволява да внасят в страната стоки или подаръци до 1000 долара. За всичко останало над тази стойност се плащат големи такси, отбелязва Ройтерс.

Болсонаро отрича да е извършил нарушение.

Източник: Светослав Танчев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img