20.7 C
София
събота, април 13, 2024

Кирил Вътев: Земеделските производители да се сдружават, за да са конкурентни на пазара

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Министърът на земеделието Кирил Вътев призова земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара. 

Той се срещна с производители на зеленчуци в пазарджишкото село Мало Конаре, за да се запознае с проблемите на сектора.  Предстои да се обсъдят данъчни облекчения за зеленчукопроизводителите и облекчаване на процеса с  опаковката и пласмента на стоката.  За да се случи това е необходимо производителите да бъдат в сдружения, каза Кирил Вътев.

Министър Вътев посети оранжерията на Иван Кабуров, който сподели, че 70% от българските зеленчуци се пласират в големите търговски вериги, но държавата може да помогне с опаковките на стоката, преди тя да излезе от производителя. 

Министърът на земеделието се ангажира да постави въпроса за обсъждане, заедно с пакет от данъчни облекчения.

„Тази идея е много интересна и си струва да бъде обсъдена и с Министерството на финансите. Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения. Да речем – продаваш с ДДС за 1 лев на 1,20, след хикс време държавата ти връща ДДС-то и ти връща още някакъв процент допълнително, за да те насърчи. Ето ви една форма на данъчна регулация, която се явява чиста субсидия

Според Кирил Вътев най-големият проблем на зеленчукопроизводителите е ,че не се сдружават.

„И в същото време се състезаваме на пазара само с кооперативи. Това ни е п роблемът“.

„Големият ни проблем е, че ние не обичаме да се сдружаваме и да се кооперираме, за да си намалим разходите и да станем по-конкуретни. Това ни е проблемът. Няма как да сме конкурентни всеки сам. Изводът е, че трябва наистина да си обединяваме усилията, за да намалим разходите по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция“, заяви министърът на земеделието.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img