26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

В 150 съдилища работи Единната информационна система

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В над 150 съдилища вече работи Единната информационна система на съдилищата, благодарение на проект, финансиран с евросредства. Системата е била разработена за около една година и е съвместима с останалите системи в съдебната власт.

Голяма част от сумата по проекта – 3 милиона от общо 5 милиона лева – е похарчена за хардуер, съобщи ръководителката на проекта Гергана Мутафова, която е член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Според нея с въвеждането на Единната информационна система се прави качествен скок в работата на съдебната система и тя става по-достъпна за адвокатите и гражданите:

„Това е възможността през Единния портал за електронно правосъдие да се прави електронен достъп до електронната папка на делото. Вече всеки един адвокат или гражданин, който е страна по дело, би могъл да си заплати през виртуалния постерминал таксата за образуване на дело и да инициира започване на дело по електронен път, което ще се заведе и в Единната информационна система на съдилищата, след което да си подава документи, да получава информация за движението на делото, и крайния съдебен акт отново по електронен път“.

БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img