18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Шолц към Денков: Подкрепям категорично присъединяването на България в Шенген

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц след среща с премиера Николай Денков в Берлин.

„Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и искаме да ги задълбочим“, подчерта той. „Постигнахме търговски рекорд през изминалата година – 12 млрд. евро. Внасяме повече от България, отколкото изнасяме. България е наш партньор в ЕС и НАТО, което си пролича след руската агресия. Българското правителство застана категорично на страната на Украйна, за което ви благодаря“, добави Шолц.

По думите му особено важна роля играят коридорите на солидарността в дългосрочен план и България има много важна роля. „Германия и България са надеждни партньори, съюзници и приятели“, заключи канцлерът.

От своя страна министър-председателят Николай Денков потвърди думите на Шолц за двустранните отношения и акцентира върху усилията на България за укрепване на границата на ЕС.

„През последните шест месеца има промяна на границата с Турция. Реформите дават резултат, те са подпомогнати от държави като Австрия и Германия. Бяха сформирани две групи за координация и борба с нелегалната миграция. Укрепваме и технически границата с камери и дронове. Отворени сме за всякакво сътрудничество“, заяви Денков относно опазването на външните граници на блока.

Той отбеляза, че процентът на преминаващите мигранти през границата на България е сравнително малък, в сравнение с другите европейски маршрути. Той се позова на официалната статистика, която показва, че делът на мигрантите, които стигат до Германия, Австрия и Централна Европа през България, е много малък спрямо тези, които идват в Западна Европа през Средиземно море.

Премиерът настоя войната в Украйна да спре там, където е започнала преди конфликтът да ескалира. Денков отбеляза нуждата от завършване на процеса на енергиен преход и борба с пропагандата, за да се неутрализират последиците от руската агресия.

„Агресията на Русия срещу Украйна промени света. Трябва да направим всичко възможно войната да свърши със справедлив мир. Украйна трябва да се защити от тази агресия“, заяви премиерът. „Имаме много проблеми за решаване, но ЕС може да ги реши. Можем да се справим заедно с тях“, допълни той.

Канцлерът специално благодари на българския премиер за позицията на България по отношение на войната в Украйна и подчерта важната роля на страната ни за осигуряването на транспортни коридори за износ на украинско зърно през Черно море. Денков и Шолц ще се срещнат и утре в Толедо, Испания, в рамките на испанското председателство.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img