9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Канада дава 43 управляеми ракети „въздух-въздух“ AIM-9 Sidewinder на Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Канада се включва със сериозно количество въоръжение към военната помощ за Украйна. Страната дарява на Киев 43 управляеми ракети „въздух-въздух“ AIM-9 Sidewinder от собствените си запаси.

Новината беше съобщена официално от военния министър Анита Ананд на заседание на създадената от Запада многонационална група за координиране на оръжейните доставки за Украйна.

Ананд участва в срещата чрез видеовръзка и отбеляза, че доставката на оръжия и боеприпаси за Украйна, обявена през април, е „по план“. Отава вече е прехвърлила на Киев автомати, картечници и пълнители за тях, а през следващите седмици ще изпрати 1 млн. патрона калибър 5,56 мм и допълнителна партида автомати. Канада планира да достави на Украйна общо 21 000 единици стрелково оръжие и 2,4 милиона боеприпаси.

По данни на канадското министерство на отбраната от началото на 2022 г. страната е отпуснала над 8 млрд. канадски долара (около 5,9 млрд. щатски долара) за помощ на Украйна, като 1 млрд. долара от тази сума (около 730 млн. щатски долара) са изразходвани за военна помощ. Наред с други неща, Отава се ангажира да предостави на Киев осем танка Leopard 2A4, една ремонтно-евакуационна машина, 39 бронирани машини, гаубици и зенитно-ракетна система NASAMS.

Отделно от това министърът заяви, че Канада разширява присъствието си в Полша и ще изпрати в страната петима медицински инструктори в допълнение към седемте, които вече са на място. Те ще обучават украинските въоръжени сили на „съвременни медицински умения“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img