31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Европейската комисия отхвърли палестинските критики срещу Фон дер Лайен

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли обвиненията в расистки изказвания от страна на палестинското външно министерство срещу висшия представител на ЕС, предаде ДПА.

Фон дер Лайен е била „неприятно изненадана от неуместното изявление“, заяви говорителят и добави, че Комисията е поискала от Палестинската автономия да изясни „неприемливата реакция“. 

Във видеопослание в сряда, с което Фон дер Лайен възхвали 75-ата годишнина от основаването на Израел, се казва, че Израел „буквално е накарал пустинята да разцъфне“, което предизвика критики. 

В Туитър палестинското министерство на външните работи обвини Фон дер Лайен, че подрива репутацията на Европейския съюз и се ангажира с „антипалестинска реторика“.

Изисквайки извинение, външното министерство обвини председателката на ЕК, че участва в „пропогандистки дискурс“, който заличава палестинския народ и „фалшифицира неговата богата история и цивилизация“.

В критиките се добавя, че посланието на Фон дер Лайен продължава „расисткото отричане“ на бягството и прогонването на около 700 000 палестинци по време на създаването на Израел и Арабско-израелската война от 1948 г. 

Непосредствено след провъзгласяването на еврейската държава пет арабски държави нападат Израел.

Изразът „да накараш пустинята да цъфти“ често се използва в Израел като синоним на успехите на страната. 

От гледна точка на палестинците обаче той подсказва, че преди основаването на Израел регионът не е бил нито култивиран, нито населен. 

Говорителят заяви, че Фон дер Лайен само е имала предвид, че Израел прави пустинните райони обработваеми. 

В изказването си след оспорваното споменаване Фон дер Лайен отбеляза, че е видяла промените при посещението си в пустинята Негев миналата година. 

В изявлението се допълва, че ЕС е основният донор на Палестинската автономия и е ангажиран с постигането на решение за две държави чрез преговори.

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img