19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Новият доклад на ЕК: Какво пише в него за върховенството на закона в България?

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Еврокомисията ще огласи годишните си доклади за върховенството на закона и състоянието на правовата държава във всички 27 държави членки в сряда.

Очакванията са да са проследени и последните събития и промени у нас до този момент. ЕК не дава добри или лоши оценки, тя се основава на текста си от преди година и казва какво е свършено и какво не е.

Миналия юли Брюксел акцентира върху ангажиментите ни, поети по Плана за възстановяване, които са условие за получаване на пари: промени в съдебната система, отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Има и една особеност. Преди да започне да пише доклади за всички държави в Съюза, ЕК ежегодно следеше България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

През 2019 г. Докладите за България по този Механизъм отпаднаха, а за Румъния продължиха. През декември миналата година обаче Нидерландия ни спря нас, а не Румъния за Шенген, заради този Механизъм. Т.е. би било важно, ако утре Брюксел конкретно посочи има ли или вече няма такъв.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img