12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Италия се надява, че индийското председателство на Г-20 може да улесни постигането на мир в Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони каза днес, че вярва, че Индия може да посредничи за мир в Украйна след руската инвазия. Мелони направи изявлението след двустранни разговори с индийския премиер Нарендра Моди в Делхи. „Моди е запознат с италианската позиция за пълна подкрепа за Украйна“, каза Мелони.

„Споделяме надеждата, че Индия, като ротационен председател на Г-20, може да има роля в улесняването на пътя към слагане на край на военните действия и справедлив мир“, каза Мелони.

Моди каза, че Индия, която остава неутрална по въпроса за Украйна, е била „готова да даде своя принос към всеки проект за мир“.

Що се отнася до двустранните отношения, Мелони коментира, че двамата лидери са „решили да издигнат връзките си до стратегическо партньорство, „защото нашите взаимоотношения са изключително сигурни“.

„Мисля за сътрудничество в търговията“, добави тя. „Достигнахме стокообмен на стойност 15 милиарда евро, като за две години го удвоихме“, подчерта Мелони.

„Но и двамата сме убедени, че има още какво да се направи“, допълни италианската министър-председателка.

Говорейки на пресконференция в Делхи с индийския премиер, Мелони добави, че Италия цели да засили партньорството си с Индия в областта на отбраната и енергийната сигурност, както и в киберсигурността и в други сфери, предаде Ройтерс.

По време на срещата между Мелони и Моди се проведе среща на външните министри на Г-20, която по всичко изглежда, че е била доминирана от войната на Русия в Украйна.

Индия, която председателства Г-20 тази година, отказа да обвини Русия за войната и се обяви за търсене на дипломатическо решение, докато увеличаваше доставките на руски петрол. 

Срещата на външните министри се проведе дни след срещата на финансовите министри на страните от Г-20, която също беше доминирана от войната. Тази среща приключи с публикуването от страна на Индия на „Резюме на резултатите“, вместо с общо комюнике, поради липса на разбирателство сред участниците относно осъждането на Русия. 

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img