26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Екатерина Михайлова: Имаме нужда от ясно, стабилно и предвидимо управление

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Непрекъснато вървят скандали в публичното пространство между коалиционните партньори. Но нямаше сигнали, че толкова бързо ще се разделят, така Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право, коментира решението на Слави Трифонов да изтегли министрите на ИТН от правителството.

„По-скоро виждахме напрежение, което в следващите моменти се успокояваше. В този смисъл от една страна имаше сигнали за нестабилност, но от друга нямаше точно този сигнал – бързо и рязко приключване на отношенията в коалицията“.

По думите на Михайлова бюджетът винаги е разделителна линия по оста управляващи–опозиция. Това е правило в парламентарния живот.

„Явно една част от тези, които бяха управляващи, вече не се чувстват такива и през темата за бюджет се идентифицират“, обясни тя.

Според нея е възможно да има правителство на малцинството. И припомни, че правителството на Филип Димитров и първото правителство на Бойко Борисов са били такива.

„Дали ще има такава подкрепа – трудно мога да кажа. Първата стъпка, която предстои, не е толкова бюджетът, а бързото решение, което министър-председателят трябва да вземе, за смяната на министрите, които няма да изпълняват своите задължения“, подчерта Михайлова.

Тя е категорична, че имаме нужда от ясно, стабилно и предвидимо управление. И препоръча министър-председателят да провери доколко има доверие в правителството.

„Едното е да провери през състава на правителството дали има доверие. Ако няма – следва класическата фигура на вот на доверие. Вотът на доверие е с обикновено мнозинство. Би могъл да премине през тази процедура, стига в парламента да има настроенията да продължи още известно време това управление, но вече в променен състав“.

Тя очаква министър-председателят да направи предложения за промяна в състава на Министерски съвет.

„Не бива да се оставя правителството в положение, в което четири от министерствата да са без титуляри“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img