12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Трагедията в Румъния – като филм на ужасите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Грубо нарушаване на мерките за безопасност е установено при разследването на големите експлозии снощи в газостанция до Букурещ. Разрешителното за работа на обекта е било отнето преди 3 години. Двама души загинаха, а близо 60 са ранени, 10 от които са в тежко състояние след взривовете в селището Креведия.

При първата експлозия огънят се е разпрострял до две цистерни и близка къща. Следва втора експлозия, при която повечето от ранените са пожарникари, които са отишла да потушат първия пожар. Сред пострадалите са 39 пожарникари, двама полицаи и двама служители на жандармерията.

Двамата загинали са били двойка – мъжът е починал от сърдечен удар, а жената е получила тежки изгаряния.

Взривовете оставиха руини след себе си – изпепелени къщи и превърнати в пепел автомобили.

Свидетел на случилото се разказа пред телевизия „Диджи 24“, че всичко е приличало на филм на ужасите.

„Във въздуха се видя огромен пламък. Около две секунди по-късно се чу много силен трясък и се виждаше гъст дим. Тези, които не стояха стабилно, паднаха на земята, други бяха много, много уплашени. Беше като кадър от филм на ужасите. Моя позната е в болница, в много тежко състояние е. Надявам се всичко да е наред. Тъжно е, защото явно не можем да живеем в безопасност. Живеем в страх в собствената си родина“.

Заради експлозиите бяха евакуирани три хиляди души, живеещи в радиус от 800 метра от взривовете. Задействан е Европейският механизъм за гражданска защита за трансфер на ранени в чужбина, като първите четирима пациенти вече са прехвърлени в Белгия и Италия. Двама от тях са огнеборци.

Премиерът Марчел Чолаку, който посети мястото на взривовете, обяви, че от понеделник започват проверки на газостанциите в цялата страна. 

„Всички пряко или морално отговорни за тази трагедия, ще си платят, независимо кои са и какви позиции заемат“, обяви Чолаку.

Румънската патриаршия изрази солидарност и съобщи, че всяко от семействата на жертвите ще получи помощ от 3 хиляди леи, около 1200 лв.

Румънската прокуратура е започнала разследване на случая. От първите данни става ясно, че компанията, управляваща газстанцията, е с отнето разрешително от 2020 г. заради констатирани множество нередности. Открити са неотговарящи на изискванията за безопасност помпи, използвани за  преместване на газ от един резервоар в друг. Не са били спазвани и правилата за безопасност. Резорварите са се намирали много близо до електропроводите, както и до домовете на хората в района. Газостанцията да се намирала по-малко от 3 м. отстояние от имотите, при изискване от закон минимум 10 м отстояние. Пожарникарите са открили и теч от горивните помпи.

Нарушенията са констатирани в доклад на Инспекторатът за извънредни ситуации (ISU). За документа са знаели седем институции в страната, сред които и кметството на Креведия.

Според румънски медии взривилите се резервоари с пропан-бутан са собственост на сина на кмета на Каракал – това е населено място на около 180 км югозападно от Креведия. Кметът потвърди тази информация и заяви, че синът му вече е в контакт с прокуратурата. Разследването продължава.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img