19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Байдън: САЩ и Дания „се застъпват“ за Украйна срещу нападенията на Русия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

САЩ и Дания „се застъпват“ за Украйна, за да помогнат на страната, докато тя се защитава от нападение на Русия, продължило повече от една година, каза президентът Джо Байдън в понеделник.

Обръщайки се към репортери в Овалния кабинет заедно с датския премиер Мете Фредериксен, Байдън каза, че Вашингтон и Копенхаген работят с други съюзници от НАТО, за да предприемат „стъпки за укрепване на споделената ни сигурност, включително завършване на нашето двустранно споразумение за сътрудничество в отбраната, по което работим“.

„Има споделен ангажимент към основните ценности, който ни дава нашата сила. Поне в това вярвам“, каза Байдън. „Заедно работим, за да защитим тези ценности, включително да отстояваме народа на Украйна срещу бруталната агресия на руснаците.

Фредериксен каза, че тъй като „войната се завърна на нашия континент, в Европа, е толкова важно нашите съюзници и приятели – да се държим заедно, да сме обединени“.

„И ние наистина сме вече 15 месеца в Украйна. Ние, разбира се, ще продължим, от датска гледна точка, нашата много силна – силна подкрепа за Украйна, но очаквам с нетърпение да работим още по-тясно с вас по отбраната и сигурност“, добави тя.

Дания е един от няколкото съюзници в НАТО, които работят за обучение и евентуално предоставяне на Киев на изтребители F-16, след като Байдън подписа плана, премахвайки пречките пред трансфера на произведените в САЩ изтребители. Обединеното кралство също е част от усилията и премиерът Риши Сунак трябва да бъде във Вашингтон в четвъртък.

Фредериксен не спомена директно планираното обучение и трансфери на F-16.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img