22.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Радев: България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Критики към България отправи Държавнияя департамент на САЩ в годишния си доклад. Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода – това са част от проблемните теми за България, които отбелязва официалния документ за 2022 г.

Президентът Румен Радев също коментира критиките на американската власт към страната ни. “Докладът на Държавния департамент констатира проблеми, отдавна познати на българите. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани. Апелирам и се надявам, че партиите осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретен резултат. До изкореняване на безнаказаността, но и до обективно правосъдие. Нишката се къса там, че служебното правителство работи в законодателна рамка, приета от българските парламенти. Точно затова кабинетът предлага промени в законите, които очаквах да бъдат предложени и приети с помощта на редовни правителства”, каза държавният глава.

“Санкциите по “Магнитски” не са насочени към политически партии, нито към гражданите, а към конкретни хора, откраднали милиарди. Корупцията бави големия потенциал на България и взима пари от джоба на обикновения човек. Корупцията е въпрос на национална сигурност”, каза Андриа Брулет-Родригез, временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България.

Като пример за незаконен арест в доклада на Държавния департамент се посочва задържането на бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и ПР-ът Севделина Арнаудова.

Вашингтон твърди още, че действията на българското правителството за справяне с корупцията са „недостатъчни“, а страната ни все още има проблем с безнаказаността. Докладът цитира телевизионно интервю на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, в което казва, че бивш политически лидер му е предложил половин милион лева, за да може фирмата „Евролаб 2011“ да продължи да извършва частния фитосанитарен контрол на границата ни с Турция.

По отношение на медийната свобода в документа се твърди, че корпоративен и политически натиск, неефективна и корумпирана съдебна система и непрозрачни правителствени регулации по отношение на ресурсите за подкрепа на медиите, включително европейските фондове, подкопават медийния плурализъм. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии. 

Източник: НОВА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img