12.7 C
София
петък, април 19, 2024

Педро Санчес защити пред Си Цзинпин мирния план на Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Премиерът на Испания Педро Санчес е обсъдил с китайския лидер Си Цзинпин мирния план, предложен от Украйна за прекратяване на войната. При срещата им в Пекин той му е предложил да се срещне с Володимир Зеленски, за да научи „от първа ръка неговия план“, за „постигане на справедлив и траен мир“ във война, която е определил като „незаконна и несправедлива“.

Санчес е първият чуждестранен правителствен ръководител, който Си Цзинпин приема след преизбирането си през миналата година и първият с който се среща след визитата си в Москва. В продължение на час и половина двамата да обсъдили възможността за приключване на войната в Украйна, като Санчес е предложил преговорите за мир да са базирани на предложението на Киев за зачитане на „суверенитета и териториалната цялост на страната“.

Решението, предложено от Зеленски, включва като условие за договаряне – изтеглянето на руските войски от територията на страната му, точка, която не беше включена в китайския план. Именно Украйна, „като свободна и суверенна държава, е тази, която трябва да „решава бъдещето си“, каза Санчес на пресконференция в посолство сред срещата. Той е благодарил на китайския лидер за включването на точката за неизползване на ядрени оръжия в плана му, представен на Путин.

Според екипа на Санчес Китай е от малкото страни, които могат да повлияят на Путин и да имат решаваща роля за края на войната. Затова през следващите седмици се очакват няколко посещения в Пекин на западни лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ще споделим заедно възможностите и ще се изправим пред предизвикателствата за по-задълбочен тласък на двустранното развитие“, е казал от своя страна Си Цзинпин. Той е обърнал внимание на приятелството между Китай и Испания, както и на добрите търговски отношения.

Посещението на испанския премиер съвпада с 50-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Мадрид и Пекин.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img