22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Американски специални части започнаха съвместни учения в Гана с африкански армии

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

САЩ поставиха началото на ежегодната си програма за обучаване в Гана на африкански въоръжени сили за борба с тероризма, като целта е да бъде заздравена охраната на границите, за да бъдат спрени ислямистките групировки, които проникват на юг на нови територии, предаде Ройтерс.

Началото на програмата, известна под името „Флинтлок“ (Flintlock – кремъклийка), беше поставено във военна база в град Дабоя в северната част на западноафриканската държава, където инструктори от Съединените щати и Европа обучават войници от Африка в стрелкови умения и как да оказват първа помощ.

„Целта на „Флинтлок“ е да бъдат засилени способностите на ключови партньорски страни в региона да противодействат на прибягващи до насилие екстремистки организации, да си сътрудничат през границите и да предоставят сигурност на своето население“, се казва в изявление на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ.

Ученията се провеждат в ключов момент за Западна Африка, където групировки, свързани с „Ислямска държава“ и Ал Каида, продължават редовно да извършват атаки срещу цивилни и военните въпреки скъпоструващи интервенции от страна на международни сили, отбелязва Ройтерс.

Започнал през 2012 г. в Мали бунт се разрасна в регионална мрежа от съперничещи си ислямистки групировки, които действат в обширни райони в нямащите излаз на море Нигер и Буркина Фасо. През последните години те проникнаха и в страни по крайбрежието, включително Бенин, Того и Кот д’Ивоар. Хиляди души загинаха в резултат от насилието, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си, посочва Ройтерс.

Източник: Владимир Арангелов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img