18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Денков: Основните противоречия са свързани с приемането на законите в НС

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Коалиционното споразумение е усилие на парламентарните сили, ние в МС си вършим работата, действаме по всички поставени задачи. Основните противоречия са свързани с приемането на законите в НС“. Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти.

Той потвърди, че предстои лидерска среща, на която ще участва и той.

По отношение на военната помощ за Украйна, Денков каза, че вторият пакет е много подобен на първия.

„Изпращането не е еднократен акт – първият пакет беше изпращан с месеци, така ще е и с втория“, обясни Денков.

За БЕХ, Денков каза, че дивидентът се изчислява, след като се видят разходите, които трябва да направят дружествата. „В случая се появява много сериозно разминаване за няколко стотин милиона лева – един отчет на БЕХ от януари и след това 2 месеца по-късно. В момента се извършва проверка къде са тези средства. Крайният вариант на бюджета ще зависи от това, какво ще покаже тази проверка“, каза Денков.

Той коментира и въглищните централи.

„Служебното правителство не е изпратило официално становище, няма концепция какво да се прави за въглищните централи. В момента се оформя концепция какво да се прави, реализирането й минава през подготовка на конкретните териториални планове – какви инвестиции трябва да бъдат направени“, обясни премиерът.

„Реализирането на тази концепция минава през териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които ще кажат какво да се направи там. В тези планове няма застрашаване на хората, които работят в ТЕЦ „Марица-Изток-2″. Опитваме се за седмици да направим това, което не е приготвено с месеци. Притеснителното за второто плащане по ПВУ е приемането на законите, а някои от тях дори на първо четене не бяха приети в комисии“, каза Денков.

„Оформя се концепция какво би трябвало да се направи в областите, където има въглищни централи“, обясни Денков. Той обясни, че служителите в тецовете няма да бъдат съкращавани, но централите ще бъдат затворени.

Планува се второто плащане по ПВУ да бъде получено тази година. Може да бъде поискано до края на месец септември.

„Проучват се възможностите, както Тагарев обясни, сме изпуснали някои от тези възможности за тристранните сделки. Не е сигурно какво може да се направи“, коментира премиерът.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img