31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Започва ежегодният Световен икономически форум в Давос

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

За поредна година световните политически и бизнес лидери се събират в швейцарското курортно селище Давос за традиционния икономически форум. Утре в него се очаква да вземе участие и българският премиер Николай Денков. Форумът в Давос ще продължи до петък.

Още в началото му се очаква лично да присъства президентът на Украйна Володимир Зеленски, само ден, след като в Швейцария се проведе среща, посветена на предложения от него План за мир.

След като вчера делегати от повече от 80 държави взеха участие в поредната среща, посветена на Плана за мир, този път в Давос, вече официално е известно, че украинският президент ще вземе участие лично в Световния икономически форум. По традиция – освен ключовите въпроси в икономическата сфера, в Давос се поставя акцент и върху най-важните геополитически събития.

Форумът тази година се провежда под надслов „Възстановяване на доверието“ и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната на Русия срещу Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието, което ще приключи в петък.

Според програмата на форума във вторник в него ще участва и премиерът академик Николай Денков.

Сред големите имена от света на бизнеса в Давос са Сам Олтман, главният изпълнителен директор на  OpenAI, създателя на чатбота „ChatGPT“. 

По традиция ръководителите на МВФ, Световната банка, Световната търговска организация и главният секретар на ООН също ще участват в панелите на престижния икономически форум.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img