23.8 C
София
понеделник, юни 17, 2024

Росица Матева: Британският посланик беше в ЦИК, защото съдейства за срещата със „Смартматик“

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Британският посланик в България присъства на срещата в ЦИК, защото той ни помогна да осъществим тази среща със „Смартматик“. Фирмата има централа в Лондон и чрез съдействието на посланика ни можехме да осъществим тази среща, на която да присъства представител на „Смартматик“. До момента ние бяхме разменили доста кореспонденция във връзка с необходимостта да се надгради софтуерът, който притежава държавата, защото за първи път ще се гласува на общи местни избори с машини и трябва да бъде доработен и развит този софтуер. Единствените, които могат да го направят, това са създателите на софтуера, а именно – „Смартматик“. ЦИК прецени, че само с писма няма как да се случи това. Трябваше да проведем този разговор, но за да пристигне някой от фирмата, ни трябваше и съдействието на британския посланик“.

Това обясни пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК, във връзка с проведена по инициатива на Комисията среща, на която са били поканени и са присъствали и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев.

Тя беше категорична, че срещата не е имала „заден план“ и добави:

„Посланикът на Великобритания присъства само в това качество. Няма заден план. Разговорът беше проведен между ЦИК и „Смартматик“. Г-жа Мария Габриел и Асен Василев присъстваха от страна на правителството, защото изборите са работа на цялата държава, според ЦИК са и въпрос на национална сигурност. Не е по силите само на ЦИК да се справи с това. Изборният кодекс е предвидил и доста други органи, включително Министерският съвет, да имат участие в организацията на тези избори“.

По думите на Росица Матева софтуерът за изборите е собственост на българската държава, но за да бъде доразвит, ще трябва и съдействието на фирмата „Смартматик“.

„Ще ни стигне времето за подготовка на местните избори на 29-и октомври“, заяви зам.-председателят на ЦИК и добави:

„ЦИК започна подготовка за местните избори веднага след приключване на работа по извънредните парламентарни избори на 2-ри април“.

„Едно от първите неща, които трябва да направят общинските избирателни комисии, е да определят броя на мандатите в Общинските съвети на територията на съответната община и тогава ще имаме информация колко общински съветници в цялата страна ще избираме, което се изчислява по определена формула, разписана в Изборния кодекс“, обясни още Матева.

От ЦИК не сме инициирали промяна на срока между изборния ден и балотажа, уточни тя:

„Преценката е на законодателя, ако реши да има промяна в Изборния кодекс. Там е посочено, че ако има балотаж, той трябва да бъде насрочен до 7 дни след първия тур. И със 7-дневния срок ще се справим“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img