14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Южнокорейският президент ще посети Япония, за да се срещне с премиера Кишида

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Южнокорейският президент Юн Сук-йол ще посети следващата седмица Токио, за да се срещне с японския министър-председател Фумио Кишида, съобщи днес южнокорейската новинарска агенция Йонхап. Това ще е първата двустранна среща на южнокорейски президент в Япония за последните 12 години, станала възможна, след като Сеул предложи решение на спор, свързан с използването на принудителен труд по време на Втората световна война.

Визитата Юн Сук-йол на 16 и 17 март ще бъде първата след тази на бившият президент И Мюн-бак през 2011 г. Предишният президент Мун Дже-ин пътува до Осака през 2019 г., но тогава целта на пътуването беше среща на върха на страните от Г-20, а не двустранна среща.

„Посещението ще бъде крайъгълен камък за подобряване и развитие на отношенията между Южна Корея и Япония“, се казва в изявлението на президентската канцелария.

Тъй като президентът Юн ще посети Япония, ние се надяваме сътрудничеството в различни области, включително сигурността, икономиката, обществото и културата, да бъде разширено с цел двете страни да преодолеят злощастните моменти от историята и да се обърнат към бъдещето, както и обменът между народите на двете страни да стане още по-активен, се допълва в изявлението.

Някои подробности от дневния ред на президента Юн по време на посещението все още са под въпрос.

Срещата ще се състои по-малко от две седмици след като Сеул обяви решението си да компенсира жертвите на принудителен труд създавайки фондация, подкрепяна чрез дарения от южнокорейски бизнесмени, а не от японски компании, обвинени, че са използвали работниците по време на Втората световна война.

Отношенията между двете страни се влошиха значително след като Върховният съд на Южна Корея нареди две японски компании – „Нипон стийл“ и „Мицубиши“ – да компенсират жертвите, въпреки настояването на Токио, че всички репарации вече са били уредени чрез споразумението от 1965 г., което нормализира двустранните връзки.

Южна Корея е била под японско колониално управление от 1910 до 1945 г.

Решението на Южна Корея да компенсира жертвите без участието на Япония изглежда е начин президентът Юн да покаже своята ангажираност за подобряване на отношенията с Токио пред множеството предизвикателства, свързани със сигурността и икономиката, включително заплахата от ядрената програма на Северна Корея.

Първата дама на Южна Корея – Ким Кеон-хи – ще придружи президента по време на визитата и ще участва в официални прояви заедно със съпругата на японския премиер Кишида, Юко, се казва още в съобщението на южнокорейското президентство.

Източник: Александър Евстатиев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img