20.7 C
София
събота, април 13, 2024

В САЩ стартират 24-часовa телевизия с водещи и журналисти, генерирани изцяло от изкуствен интелект

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Изкуственият интелект вече не само заема работни места, но се изграждат и цели медии с водещи, които не съществуват, а са генерирани от машини.

Планирано е от февруари-март тази година да стартира телевизия, чийто екип ще бъде изцяло от изкуствен интелект. Фактът, че това се случва в годината, в която има в САЩ избори за президент, е достатъчно показателно за навлизането на изкуствения интелект и в нашата работа. Той отдавна е навлязъл, но сега вече го прави и с абсолютно дигиталния образ на журналисти и на водещи. Ние тук сме истински и хората ни виждат, а те са генерирани чрез изкуствен интелект. Виждате ли някаква разлика? Можете ли да разпознаете, че са създадени чрез него“, коментира в „Тази сутрин“ кореспондентът на bTV в САЩ Теодора Трифонова. Каналът ще носи името Channel 1 AI. Собствениците – предприемачът Адам Мoсам и продуцентът Скот Забелски, смятат да го направят 24-часов новинарски канал. В бъдеще ще можем да си избираме кой да ни съобщава новините – дали да е жена, или мъж, от какъв етнос да бъде, на какъв език. В промото на предстоящият канал говорят на няколко различни езика. Технологиите се развиват много бързо – колкото си по-иновативен и си първи в това, което правиш, печелиш“, посочи Теодора Трифонова. От друга страна, създателите на канала казват, че една от причините за него е да има безпристрастна журналистика. Да го няма факторът, в който човекът решава коя новина да бъде първа и как да бъде написана – въпреки че ще има и екип от хора, който ще следи новинарския поток“, допълни още тя. Много от медиите в САЩ не оповестяват, когато използват изкуствен интелект за създаване на съдържание. Асошиейтед прес са едни от малкото, които са съобщили на страницата си, че използват такъв. Една от формите, за които го прилагат, е за съкращаване на статии. Така журналистите имат повече време да се съсредоточат върху важните истории, върху разследващата журналистика. Изкуственият интелект е в помощ на нашата работа“, коментира кореспондентът ни в САЩ.

„В края на октомври миналата година президентът Джо Байдън подписа указ именно в опит да се регулира изкуственият интелект – използването му не само в медиите, но и въобще в обществото в САЩ“, обясни още тя.

Теодора Трифонова показа и броя на списание „Тайм“ с личност на годината, за която беше избрана Тейлър Суифт. В същия брой е отличено и CEO на годината – Сам Алтман, който отговаря за ChatGPT. Теодора Трифонова коментира още, че последното издание на списание The Atlantic, което е едно от безпартийните водещи издания в САЩ, е изцяло насочено към Доналд Тръмп. Броят е озаглавен „Предупреждението – какво ще се случи, ако Доналд Тръмп спечели изборите“.

Според екипа това ще бъде най-радикалното управление на Щатите.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img