14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Украйна поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради ядрените ракети в Беларус

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Украйна призова за спешна среща на Съвета на сигурност на ООН заради обявеното вчера от Русия разполагане на на тактически ядрени оръжия в Беларус.  Намерението на Кремъл бе обявено лично от президента Владимир Путин. Той изтъкна, че Съединените щати от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници. Днес по темата реагира и НАТО.
В позицията на украинското външно министерство се казва, че с тези свои намерения Русия подкопава основите на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, архитектурата на ядреното разоръжаване и системата на международната сигурност като цяло.

Според Киев тези действия на Русия ще превърнат Беларус в заложник на Кремъл и това ще доведе до катастрофални последици за бъдещето на бившата съветска република.

„Русия за пореден път потвърждава хроничната си неспособност да управлява отговорно ядрените оръжия като средство за възпиране и предотвратяване на война, а не инструмент за заплахи и сплашване. Светът трябва да се обедини срещу този, който застрашава бъдещето на човешката цивилизация“, подчертават от Външното министерство на Украйна.
По-рано секретарят на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност Олексий Данилов написа в „Туитър“, че действията на Русия са „стъпка към вътрешната дестабилизация на Беларус“.
А началникът на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че Путин се страхува от загуба и затова прибягва до тактика на „сплашване“.
Критика за намеренията на Русия дойде и от НАТО. Говорител на Алианса, цитиран от „Ройтерс“, заяви, че Москва използва „опасна и безотговорна“ ядрена реторика. „НАТО е нащрек, следим отблизо ситуацията“, казва представителят на военния съюз.
„Ройтерс“ отбелязва, че обявеният в събота ход на Путин не е неочакван, а е един от най-ясно изрезените ядрени сигнали на Русия от началото на военната инвазия в Украйна.

Агенцията коментира, че докато Вашингтон, другата ядрена суперсила в света, омаловажава опасенията след изявлението на Путин, НАТО твърди, че са далеч от истината обещанията на руския президент за неразпространение на оръжия и даването на пример с разполагането на американски оръжия в чужбина.
Споменаването от страна на Русия на ядреното споделяне между страните от НАТО е напълно подвеждащо. Съюзниците на НАТО действат при пълно спазване на международните си ангажименти, се казва в изпратена до „Ройтерс“ позиция на Алианса.  

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img