25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Доц. Александър Христов: Партиите ще пазят силите и парите си за изборите през есента

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Кютекът ще е по-сериозен есента, когато са местните избори и вероятно още едни парламентарни избори“. Това заяви пред БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Според него партиите гледат повече към 50-ото НС отколкото към 49-ото.

Няма никакви сигнали, че разпределението на силите ще е кой знае колко различно, смята той и добави също, че няма и нови играчи, които да предизвикат разместване.

„Понеже и партиите знаят това, а и се вижда, че това е така – най-вероятно партиите ще си пазят силите и парите за изборите през есента. Това не означава, че няма да има удари под кръста, че няма да има най-различни опити за дескредитиране – нещо, което е очаквано, защото на избирателите им паднаха батериите и за да им бъде привлечено вниманието, има вероятност да бъдат търсени по-бурни и по-експресивни комуникацинни действия“, коментира доц. Христов в предаването „Преди всички“.

Според него няма и сигнали за по-сериозна избирателна активност. На избирателите им идват прекалено много изборите, при това с повтарящ се резултат, подчерта той. Все пак, по думите му, има теми, които могат да ги активират, но той не вижда индикации това да се случи масово.

Няма ключова фигура в настоящите политически сили или нова такава, която да повлече и да вземе поне едно 10% от вота, включително и нови избиратели, отбеляза доц. Александър Христов. По думите му новите избиратели се активират, когато има причина и когато има за кого. Според него хартиената бюлетина не е причина да накара повече хора да гласуват. Мотивацията на хората е другаде, тя е в това какво може да се промени в тяхното ежедневие, каза още той.

Залогът за това да не настъпи хаос е голям, изказа мнението си доц. Христов и добави, че политическите сили ще направят всичко възможно, за да не го допуснат.

Има възможност за синергия от обединението между ПП и ДБ, но има и подводни камъни, коментира още той. Според него е по-вероятно двете партии да спечелят от обединението, но:

„ПП и ДБ, от позицията дясно-ляво, са доста странно конструирани, но сигнали за сдружаване с БСП има потенциал да отблъсне потенциални гласоподаватели на тези политически сили“.

Започна да се говори за ново ляво обединение, но още не е ясно, посочи доц. Александър Христов. На такова обединение им дава сила президентът, а също и слабостта на БСП и ерозията в нея.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img