14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Цветан Цветков: Крайно време е да се уреди конституционно независимостта на Сметната палата

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Несъстоятелни са обвиненията към Сметната палата за неефективен контрол на финансирането на политическите партии. Това заяви пред БНР Цветан Цветков – бивш председател на Сметната палата.

Изпълнявали сме отговорно нашите служебни задължения за контрол, категоричен бе той. По думите му когато е било установявано нарушение на изборното законодатество, виновните са били санкционирани. А когато сме констатирали случаи със съмнение за престъпление, сме сезирали прокуратурата, добави Цветков.

„Силно се надявам следващият парламент да има политическата воля да вземе тези важни решения за българското общество и да гарантира независимостта на Сметната палата – конституционно да гарантира независимостта й, а също така и финансовата независимост. За финансовата независимост се налагат няколко изменения и допълнения, промени в Закона за публичните финанси – не е толкова сложно. Няколко парламента, които бяха сезирани от нас, не предприеха тези решителни действия и затова бяхме свидетели на това, което се случи с мен и бях освободен по един незаконосъобразен начин. Не само незаконосъобразен, но и Конституцията беше поругана. Крайно време е да се уреди конституционно независимостта на Сметната палата, за да не може следващите председатели на Сметната палата да бъдат изложени на този риск и на тази съдба, която аз имах като председател – да си тръгнат по този начин. Това е рекорд в историята не само на България, може би и в света – в рамките на 4 часа председател на върховна одитна институция беше освободен“, коментира бившият председател на Сметната палата в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него новите декларации искат прекалено много информация и е много вероятно да откажат дарителите на нови участници в предизборните кампании, които нямат акумулирани средства от държавна субсидия или членски внос и които ще разчитат основно на приходите от дарения. С част от тази информация се съмнявам дали дарителят разполага с нея, добави той.

Относно правилата за дарения към партиите Цветан Цветков посочи, че не са засичали сериозни разминавания или нарушения.

„Освен физически лица извън предизборните формации, извън участниците в изборите, дарения могат да се правят и от участници в предизборните кампании, кандидати за народни представители, за кметове, за общиснки съветници. Те могат да влагат свои средства в тези кампании. Те по същия начин декларират произхода на тези средства, трите имена и размера на дарението“, отбеляза той.

Даренията са пренебрежително малък относителен дял от общия размер на средствата, които използва един участник в изборите, смята Цветков. По думите му за партиите размерът на дарението е около 12%, а за коалиция – 21-22%. В една кампания участницте разчитат основно на собствени средства, каза той.

Цветков подчерта, че в Изборния кодекс няма крайна дата за финансирането на предизборната кампания. Изборният кодекс позволява участници в изборите да продължават да получават дарения и след като са минали изборите, обясни той и добави, че са имали предложение към НС – да се определи крайна дата за финансиране на предизборната кампания. „Не знам защо не искат да въведат такава крайна дата“.

Предлагали сме също да се уреди начина на съществуването и функционирането на инициативните комитети, припомни също бившият председател на Сметната палата:

„Те се създават само за участие в предизборните кампании за определени избори, след това те се разтурват. Ние като Сметна палата сме срещали сериозни затруднения относно контрола върху тях“.

Той даде пример: „Инициативен комитет приключва предизборната кампания, той отчита към нас неразплатени плащания към различни доставчици. Кампанията е приключитела, те нямат средства да се разплатят с тези доставчици, изтича срокът на погасителната давност, който е 5 години и след това се явява, че тези неразплатени плащания се явяват скрита форма на дарения и то от юридически лица“.

Третото предложение през годините е за детайлизиране на необходимите разходи на политическите партии. Те също могат да правят дарение – с пари от държавната субсидия, обясни Цветков. По думите му те са искали да се определи на какви разходи има право една политическа партия.

Тези неща не намират решение в новите образци на декларациите, изказа мнението си той. Според него не се налага да се променят образците на деклрациите, защото правната рамка не е променена. Вероятно новите образци има някаква връзка със скандала NEXO, добави той.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img